Lekarze alarmują, że aktualnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz młodsze osoby. Teraz rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi uczuleniami. Pośród tak młodych pacjentów przeważnie następuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Dużo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie swoje dzieci karmią piersią, powinny całkiem odstawić wszystkie produkty mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również monitorować reakcje dziecka w owym czasie, gdy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja lub ewentualnie orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu wyjątkowe hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią trzeba też mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Wypada w głównej mierze podawać nowe produkty osobno i co kilka dni.
alergie skórne
To naturalnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, które z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Niewątpliwie zasady te dotyczą także starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najodpowiedniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niezwykle istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprzyzwoiciej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają trafnych zasad diety i nie jedzą mleka lub ewentualnie artykułów zawierających orzechy.